Żyrandol do kuchni? 5 rzeczy, o których musisz pamiętać

żyrandol do kuchni Tivoli 4

Jaki żyrandol powiesić w kuchni?

To pytanie, które stawia wielu remontujących i urządzających kuchnię. I choć wydaje się, że najpopularniejszym źródłem światła w polskich kuchniach są nadal klasyczne lampy wiszące lub plafony, to od kilku lat liczba zwolenników żyrandoli kuchennych rośnie. Dobrze dopasowany żyrandol wygląda efektownie i wypełnia wnętrze blaskiem, niejednokrotnie nadając styl i charakter całemu pomieszczeniu. Również z praktycznego punktu widzenia takie rozwiązanie wydaje się rozsądne. Czy zatem warto zamontować żyrandol w kuchni?

Z pewnością tak, jeśli odpowiednio przemyślimy swój wybór. Z naszym poradnikiem dowiesz się, jak wybrać żyrandol do kuchni

O czym należy pamiętać wybierając żyrandol do kuchni?

Dobrze dopasowany żyrandol powinien być jednocześnie elegancki i funkcjonalny. Jego podstawową rolą jest dostarczyć nam odpowiednią ilość światła na całej przestrzeni pomieszczenia. Dlatego przed zakupem warto zastanowić się nad kilkoma najważniejszymi parametrami oprawy oświetleniowej i dostosować je do naszej kuchni.

Wielkość kuchni a wielkość żyrandola

Zarówno szerokość jak i wysokość żyrandola będą miały istotne znaczenie. Pamiętajmy, że dla zachowania bezpieczeństwa i komfortu przemieszczania się w kuchni najniższy punkt żyrandola powinien znajdować się na wysokości minimum 2,1 metra nad podłogą. Nawet jeśli sami wzrostem nie dorównujemy koszykarzom NBA, to musimy pamiętać, że niekiedy będziemy musieli przemieścić się pod lampą np. niosąc przedmiot o większych gabarytach. Przy zbyt nisko wiszącej lampie istnieje spore ryzyko, że ją uszkodzimy, a elementy zbitego szkła mogą nas poranić. Jest to szczególnie istotne w niewysokich pomieszczeniach. Jeśli masz wątpliwości, jaka wysokość lampy będzie optymalna dla Twojej kuchni, postaw na modele z regulowaną wysokością, których wiele znajdziesz w ofercie naszego sklepu.

Dobór szerokości lampy teoretycznie nie powinien nastręczać większych problemów, zwłaszcza jeśli kuchnia jest przestrzenna i ma regularny kształt. W pomieszczeniach o kształcie zbliżonym do kwadratu najczęściej montuje się symetryczne żyrandole na planie koła lub kwadratu. Umieszczone w centralnym punkcie dają równomierne oświetlenie, niezbędne w codziennym użytkowaniu kuchni. Wnętrza o znacznej dysproporcji długości boków (np. wąskie i długie) lepiej oświetlić żyrandolem w formie punktów światła umieszczonych w jednej linii. Dzięki temu uzyskamy lepsze oświetlenie całej przestrzeni.

Jeśli w naszej kuchni znajdują się szafki wiszące, musimy pamiętać o tym, by ich drzwiczki nie kolidowały z żyrandolem kuchennym. Przed zakupem lampy upewnij się, że przy otwieraniu szafki pozostanie wystarczająco dużo przestrzeni.

Forma i kolor żyrandola

Decydując się na zainstalowanie żyrandola w kuchni powinniśmy kierować się zarówno względami estetycznymi, jak i praktycznymi. Wygląd żyrandola będzie miał duży wpływ na całą aranżację, dlatego warto dobrze go przemyśleć. Odpowiednio dobrana oprawa oświetleniowa będzie się komponować ze stylem kuchni, a więc w pierwszej kolejności zastanówmy się, jak określić styl całego wystroju. Jeśli zdecydowaliśmy się na modne gładkie fronty w kolorach podstawowych lakierowane na wysoki połysk, żyrandol do kuchni również powinien posiadać elementy w połysku – sprawdzą się tu szkło, chromowany metal oraz lakierowana ceramika. Przy minimalistycznych meblach efektowny asymetryczny żyrandol jak Emma, Amano czy Gemma nada wnętrzu ekstrawagancki charakter, przykuwając uwagę gości.

Do kuchni urządzonych w stylu retro i vintage, gdzie dominuje drewno i szkło, pasować będą klasyczne żyrandole ze szklanymi kloszami. Wybierać możemy pomiędzy różnymi formami i kształtami – od świecznikowych żyrandoli z odsłoniętymi żarówkami, poprzez zdobione motywami roślinnymi aż po minimalistyczne żyrandole, będące połączeniem białego szkła i metalu. Warto przy tym pamiętać o walorach użytkowych. Większa ilość dekoracji i detali, to także więcej pracy przy utrzymaniu czystości, a ta w kuchni jest szczególnie ważna. Zwróćmy uwagę na klosze – gładką powierzchnię łatwo wyczyścimy przy użyciu płynu do mycia szyb, natomiast klosze ze szkła matowego lub mające fantazyjne kształty będziemy musieli demontować przy każdym myciu.

Coraz większą popularnością cieszą się aranżacje kuchni w stylu industrialnym lub loft, w których głównymi akcentami są surowy beton, cegły i metal. Doskonałym uzupełnieniem będą lampy w kolorze czarny mat z ozdobnymi żarówkami. Proste geometryczne kształty, zróżnicowana wysokość źródeł światła w połączeniu z żarówkami typu edison z odsłoniętym ozdobnym żarnikiem tworzą niezwykły charakter pomieszczenia, dając jednocześnie ciepłe i przyjemne światło.

Liczba i moc źródeł światła

Dobór odpowiedniej mocy oświetlenia ma kluczowe znaczenie dla komfortu korzystania z kuchni. Oferta producentów oświetlenia jest dziś tak rozbudowana, że niełatwo odnaleźć balans pomiędzy efektownością i efektywnością źródeł światła. Czym zatem powinniśmy kierować się, wybierając żyrandol? Z praktycznego punktu widzenia powinniśmy przyjąć, że lampa sufitowa w kuchni powinna dawać około 300 luksów, czyli 300 lumenów na każdy metr kwadratowy powierzchni. W praktyce oznacza to, że przyjmując powierzchnię kuchni 10 m2; potrzebować będziemy ok 3000 lumenów (10 m2 x 300 lm). Liczbę lumenów znajdziemy najczęściej na opakowaniu żarówki, oznaczoną symbolem lm. Wracając do naszego przykładu – żarówka LED 10W generuje ok. 1000 lm, zatem do uzyskania 300 luksów wystarczy nam żyrandol kuchenny z trzema takimi żarówkami.

Co ważne, powierzchnie robocze, jak blaty czy stół, będą wymagały dodatkowego oświetlenia. Przyjmuje się, że optymalne oświetlenie tych miejsc to około 500-700 luksów. Sprawdzą się tu zwłaszcza różnego rodzaju lampy LED, które zyskały dużą popularność dzięki swej niezawodności, uniwersalności i niskiemu zużyciu energii. Powierzchnie te powinny być oświetlone równomiernie, a światło skierowane tak, aby nie raziło nas w oczy podczas codziennych czynności w kuchni.

Utrzymanie czystości

Kuchnia to pomieszczenie w którym czystość ma szczególne znaczenie. Chcemy przecież, żeby nasze posiłki były przygotowywane w w higienicznych warunkach. Jednak podczas gotowania, smażenia i innych czynności związanych z przyrządzaniem potraw uniknięcie jakichkolwiek zabrudzeń jest niemożliwe. Opary, tłuszcz czy kurz osadzają się na różnych powierzchniach, także na lampach. Kształt, wielkość i materiał, z którego wykonano żyrandol kuchenny będzie przekładał się bezpośrednio na ilość pracy potrzebną do usunięcia zanieczyszczeń. Wybierając lampę o prostych kształtach, bez dodatkowych ozdób, wykonaną z metalu i gładkiego szkła ułatwimy sobie zadanie. Taki żyrandol z łatwością wyczyścimy przy użyciu lekko wilgotnej ściereczki. Do mycia kloszy użyjmy płynu do szyb. Bardzo ważne – przed rozpoczęciem czyszczenia zapewnijmy sobie dodatkowe źródło światła, a sam żyrandol wyłączmy wcześniej, aby żarówki i klosze ostygły do temperatury pokojowej. Nie używajmy dużej ilości wody. Ściereczka, którą czyścimy żyrandol powinna być tylko lekko wilgotna – każda spływająca kropla może spowodować zwarcie w instalacji elektrycznej. Możesz zastosować także gotowe chusteczki nawilżane przeciw kurzowi. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie bezpieczeństwa

Dodatkowe źródła światła w kuchni

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na lampę wiszącą, plafon czy żyrandol, w kuchni powinniśmy zainstalować także dodatkowe źródła światła – zwłaszcza nad powierzchniami, na których przygotowujemy posiłki. Blaty robocze wymagają jasnego światła o neutralnej barwie. W tej roli doskonale sprawdzą się listwy lub panele LED. Ważne, by były to produkty wysokiej jakości od sprawdzonych producentów, dlatego przed zakupem warto sięgnąć po opinie fachowców.